Programma
BNNVARA

Jan-Willem Roodbeen geëmotioneerd door Zeldzame Engel Award

foto: Emma Potfoto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan-Willem Roodbeen geëmotioneerd door Zeldzame Engel Award

Een grote verrassing voor Jan-Willem vanochtend in Jan-Willem Start Op!: hij krijgt een Zeldzame Engel Award. "Zo mooi dat ze dit doen", reageert Jan-Willem met tranen in z'n ogen. "Terwijl ze het zelf zo zwaar hebben, het zijn zulke helden."

Sinds 2016 is Jan-Willem ambassadeur van Campagneteam Huntington. Nadat hij in zijn avondprogramma op NPO Radio 2, de Roodshow, zo onder de indruk was van het verhaal van Patricia en Melanie. "Iedere avond stond er iemand aan de deurbel en ik wist niet wie er aanbelde", vertelt Jan-Willem. "Toen stonden daar Patricia en Melanie en het eerste wat ze zei was: 'Hoi ik ben Patricia en ik ga dood.'"

'Begonnen te huilen'

Patricia en Melanie hebben Huntington, een erfelijke ziekte met symptomen van Alzheimer, Parkinson en ALS. "Toen ik ze vroeg of ze al een ambassadeur hadden, begonnen ze te huilen", vertelt Jan-Willem. Sindsdien zet Jan-Willem zich als Ambassadeur in voor het campagneteam dat als doel heeft fundamenteel wetenschappelijk onderzoek te financieren dat tot een genezende therapie voor de ziekte moet leiden. "Het doel was toen 4 miljoen ophalen voor onderzoekslijnen, die anders gestopt zouden zijn, en dat hebben we binnen 4 jaar gehaald", vertelt Melanie.

Zeldzame Engel Award

Die inzet levert Jan-Willem een Zeldzame Engel Award op. Deze award wordt uitgereikt aan mensen die zich inzetten voor zeldzame aandoeningen op 29 februari, Zeldzameziektendag, in Paleis Soestdijk. Vanochtend werd Jan-Willem overvallen met het nieuws. "Wat krijgen we nou?!", reageert Jan-Willem verbaasd als Melanie ineens aan de lijn hangt. "Omdat je al zo lang belangeloos voor ons inzet, Jan-Willem", vertelt Melanie. "En alle ethische dilemma's goed bespreekt en op de kaart zet en elk moment aangrijpt om dat te doen, vonden wij het belangrijk om je aan te melden voor de Zeldzame Engel Award. Dus morgen krijg je hem uitgereikt in Paleis Soestdijk, omdat jij voor ons een zeldzame engel bent."

'Het zijn zulke helden'

"Jeetje", reageert Jan-Willem verbijsterd en met tranen in z'n ogen. "Ik zag dit totaal niet aankomen, ik vind het heel lief. Mijn eerste reactie was: dit is niet nodig jongens. Dit was het minste wat ik kon doen. Zo mooi dat jullie dit doen, terwijl jullie het zelf zo heftig is, als je die ziekte hebt. Het zijn zulke helden, ik mag nog niet in hun schaduw staan."

Bekijk hieronder het hele fragment:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie