Festival

Jacob Banks kijkt uit naar North Sea Jazz-optreden: 'We gaan met onze heupen schudden'

foto: Still Video
  1. Nieuwschevron right
  2. Jacob Banks kijkt uit naar North Sea Jazz-optreden: 'We gaan met onze heupen schudden'

De Britse soulzanger en liedjesschrijver Jacob Banks staat na optredens op grote podia als Coachella, SXSW en Lollapalooza vanavond ook op North Sea Jazz. Maar voor het feest losbarst, spreekt hij eerst met Leo Blokhuis.

Misschien heb je bij het zien van Jacob Banks een déjà vu. En dat kan zeker kloppen, want het is niet de eerste keer dat Banks optreedt op North Sea Jazz. "Het was een aantal jaar terug. Het is nu zoveel groter. Het is zoveel gegroeid sinds de laatste keer." Niet alleen het festival is groter geworden sinds de eerste show van Banks op North Sea Jazz. Ook de artiest zelf is gegroeid. "Ja, ik ben naar de sportschool geweest", grapt de zanger.

'Je hart hoort wat het nodig heeft'

Banks bracht pas in 2018 zijn debuutalbum Village uit. En groeide daarna in rap tempo uit tot een geliefde artiest. Niet alleen bij het publiek van North Sea Jazz is hij populair, niemand minder dan de voormalige president van de Verenigde Staten, Barack Obama had Banks' single Found in zijn zomer-playlist van 2022 staan. Maar Banks laat het niet naar z’n hoofd stijgen. "Het is wat het is. Gewoon weer een man met fantastische smaak."

Als Banks gevraagd wordt naar de betekenis van het nummer, zucht de artiest diep. "Ik ga een hoop levens verwoesten. Mensen trouwen op dat nummer. En mensen koesteren hun liefdevolle herinneringen aan het nummer." Maar voor de zanger zelf heeft het nummer een hele andere betekenis. "Ik schreef dat nummer toen mijn oma overleed. Toen ze overleed had ik liefde die ik opzij had gezet voor mijn oma. En ik wist niet wat ermee moest doen. Dus het nummer gaat over: wat doe ik met de liefde die ik heb gevonden, want mijn oma is er niet meer? We spraken elkaar elke zaterdag en nu kan ik haar niet meer spreken. Wat moet ik nu doen met mijn zaterdagen?" Dat mensen hun eigen invulling eraan geven, snapt Banks helemaal: "Ik denk dat je hart hoort wat het nodig heeft."

Veilig thuiskomen

Wat kunnen verwachten van zijn optreden? "Gewoon fun. We gaan met onze heupen schudden", zegt de zanger. "We gaan samen op reis. Mijn show is voor ons. Ik heb jou net zo hard nodig als jij mij." Maar hoe belangrijk hij een mooi optreden ook vindt, er is iets wat nog belangrijker is voor Banks: "Ik wil dat mensen veilig thuiskomen."

Luister hieronder het hele interview met Jacob Banks:

Zo volg je North Sea Jazz op NPO Radio 2

Naast de uitzendingen op radio volg je het laatste nieuwe over North Sea Jazz ook via nporadio2.nl. Volg ons daarnaast op Instagram en Facebook voor de mooiste foto's, video's en sfeerbeelden.

Ster advertentie
Ster advertentie