Hierdoor wordt een eierdooier blauw




Bureau Kijk in de Vegte zoekt het uit

13 november 2017 11:10

Dit keer een uiterst interessante vraag van luisteraar Lina. Zij vraagt zich af waarom de dooier van een hardgekookt ei blauw wordt.


Zoeken naar het antwoord

De vraag wordt beantwoord door Alex Janssen. Hij is de voorzitter van Blij met een Ei en deze organisatie geeft de inwoners van Nederland zoveel mogelijk informatie over alles wat te maken heeft met eieren. "Ik ben even gaan zoeken", vertelt Janssen. "Ik wist het namelijk ook niet meteen."

Eetbaar

Gelukkig heeft hij na het onderzoek wel een antwoord voor Lina. "In de eierdooier zit een beetje zwavel. Als je een ei kookt en vervolgens niet binnen een half uur laat afkoelen, zorgt de zwavel voor een blauwachtige kleur." De oplossing is simpelweg het ei direct na het koken in koud water te leggen. "Een vers ei is het lekkerste", zegt Janssen. "Hoewel het er niet mooi uit ziet, kan je een ei met een blauwe kleur gerust nog opeten."

Luister het hele gesprek over gekookte eieren hieronder: 

Waarom wordt een dooier van een hardgekookt ei blauw?


Bureau Kijk in de Vegte
Dj: Jeroen Kijk in de Vegte
Elke zondag tussen 12.00 en 14.00 uur

Foto omslag: ANP





Delen





Laat een reactie achter




Plaats reactie



0 Reacties