Programma

Dit wist je niet over Nena's '99 Luftballons'

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit wist je niet over Nena's '99 Luftballons'

35 jaar geleden stond '99 Luftballons' op één in de Nederlandse hitlijsten! Een goede reden om Nena's bekendste nummer onder de loep te nemen.

99 luchtballonen in Nederland

Wij maakten eerder een foutje in onze Facebookpost door te zeggen dat de clip is opgenomen in Crailoo, maar dat hadden we helemaal mis. De videoclip is namelijk voor TopPop opgenomen op Schietkamp De Harskamp! De opnames verwoordden de sfeer van het nummer zo goed, dat de groep uiteindelijk besluit om de clip ook te gebruiken voor de wereldwijde promotie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

​'99 Luftballons' werd een van de in totaal drie nummer 1-hits van Nena in Nederland en staat al sinds de eerste editie van de Top 2000 in de lijst der lijsten.

Protestnummer

'99 Luftballons' klinkt heel onschuldig, maar is eigenlijk een protestnummer dat werd geschreven naar aanleiding van de laatste fase van de Koude Oorlog. Het idee van het nummer ontstond tijdens een optreden van The Rolling Stones in West-Berlijn, toen Carlo Karges, gitarist bij Nena, zag hoe grote ballonnen werden opgelaten. Hij keek ernaar en vroeg zich af wat er zou gebeuren als die ballonnen Oost-Berlijn zouden binnendrijven...

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie