Programma

Waarom ijsberen mannen als ze bellen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom ijsberen mannen als ze bellen?

Hoe komt het toch dat vrouwen uren op de bank zitten wanneer ze telefoongesprekken voeren, terwijl mannen door het hele huis lopen met de smartphone aan hun oor?

Bewegingsvrijheid

Misschien heb jij wel een man in huis die zenuwachtig loopt te ijsberen als hij langer dan een paar minuten aan de lijn hangt. Nou, dat kun je hem niet kwalijk nemen, want mannen hebben bewegingsvrijheid nodig. Dat constateert Maaike Meijer, hoogleraar genderstudies aan de Universiteit van Maastricht, in Bureau Kijk in de Vegte. "Mannen houden van bewegingsvrijheid en als ze gebeld worden, worden ze in die vrijheid geremd", aldus de hoogleraar.

Waarom bellen mannen ijsberend?

Autonomie behouden

Als mannen gebeld worden, moeten ze luisteren en praten, terwijl ze daar niet per se zin in hebben. Door te ijsberen creëeren ze het gevoel van vrijheid. "Je bent gebonden in die situatie en mannen willen niet vastzitten, daar hebben ze een hekel aan, dus onttrekken ze zich aan die beperking door rond te lopen", stelt Meijer. "Zo kun je vrijelijk je autonomie behouden terwijl je vastligt." Mobiele telefoons werken dat gevoel in de hand.

Je gedachten rollen verder

En wat blijkt uit onderzoek? Rondlopen bevordert je gedachtengang! "Als je loopt, komen je gedachten op gang, dan rollen ze verder", vertelt Maaike Meijer. "Je bewegingsapparaat en denkbeweging, daar is een samenhang tussen, er is onderzoek naar gedaan wat dat bevestigt: je kunt beter denken als je loopt." Dus, als jij je man weer eens door de woonkamer ziet sjokken... Laat 'm lekker. Het is beter voor hem.

Bureau Kijk in de Vegte
DJ: Jeroen Kijk in de Vegte
Zondag 12.00 - 14.00 uur

Ster advertentie
Ster advertentie