STATISTIEKEN: Top 10 per leeftijd
Verschillen de lijstjes van tieners van bejaarden?

26 december 2016 09:02

De Top 2000 is voor jong en oud, dat zien we terug in de statistieken per leeftijdscategorie. Smaak is voor een deel leeftijdsgebonden!


10 tot 20 jaar

De jongste groep Top 2000-stemmers wordt gevormd door tieners. Je zou misschien denken dat de kids van nu massaal stemmen op Broederliefde, Justin Bieber, Ariana Grande en Martin Garrix, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. De jongeren van 2016 zijn opgegroeid met de Top 2000 en dat zie je terug in hun stemgedrag. Met uitzondering van de twee nummers van Coldplay, bij deze doelgroep een enorm populaire band, zijn de favoriete liedjes van tieners allemaal van ver vóór hun geboorte!

1. Queen - 'Bohemian Rhapsody'
2. Billy Joel - 'Piano Man'
3. Eagles - 'Hotel California'
4. Led Zeppelin - 'Stairway To Heaven'
5. Coldplay - 'Fix You'
6. Toto - 'Africa'
7. Coldplay - 'Viva La Vida'
8. Nirvana - 'Smells Like Teen Spirit'
9. Metallica - 'Nothing Else Matters'
10. Guns N' Roses - 'Sweet Child O' Mine'20 tot 30 jaar

Net als bij de tieners, zien we ook dat de twintigers voornamelijk stemmen op liedjes van vóór hun geboorte. Coldplay vormt hier wederom de grote uitzondering, net als 'Hurt' van countryzanger Johnny Cash. De millennials lijken bij het stemmen vooral beïnvloed te zijn door de platenkast van hun ouders, wat de aanwezigheid van oudjes van Simon & Garfunkel, Pink Floyd en Dire Straits verklaart. Geen 90s-hits bovendien. Billy Joels 'Piano Man' is bij twintigers een geliefd kroeglied.

1. Billy Joel - 'Piano Man'
2. Queen - 'Bohemian Rhapsody'
3. Eagles - 'Hotel California'
4. Coldplay - 'Fix You'
5. Led Zeppelin - 'Stairway To Heaven'
6. Dire Straits - 'Sultans Of Swing'
7. Johnny Cash - 'Hurt'
8. Toto - 'Africa'
9. Simon and Garfunkel - 'The Sound Of Silence'
10. Pink Floyd - 'Wish You Were Here'30 tot 40 jaar

Bij de dertig-plussers beginnen zich duidelijke verschillen af te tekenen in vergelijking met de tieners en twintigers. Zo staat 'Black' van grungeband Pearl Jam stevig bovenaan in hun top 10 en ook gitaarplaten van Metallica en Guns N' Roses komen hier in de top 10 voor. Queen is een geliefde band bij dertigers, want niet alleen 'Bohemian Rhapsody', maar ook 'Innuendo' staat hoog in hun lijstje. Countryrockband Eagles is daarentegen veel minder populair bij dertigers dan bij andere leeftijdsgroepen. 

1. Pearl Jam - 'Black'
2. Queen - 'Bohemian Rhapsody'
3. Billy Joel - 'Piano Man'
4. Metallica - 'One'
5. Boudewijn de Groot - 'Avond'
6. Coldplay - 'Fix You'
7. Guns N' Roses - 'November Rain'
8. Led Zeppelin - 'Stairway To Heaven'
9. Queen - 'Innuendo'
10. Eagles - 'Hotel California'40 tot 50 jaar

Veertigers en dertigers blijken redelijk eensgezind in hun muzieksmaak, al zien we dat stemmers boven de veertig aanzienlijk minder op Coldplay stemmen. De Britse band staat niet eens in hun top 10! Daar tegenover staat dat Prince alleen bij veertig-plussers in de top 10 staat, mogelijk omdat deze groep op jonge leeftijd de film Purple Rain in de bioscoop of op videoband heeft gezien. Datzelfde geldt voor Bruce Springsteen. David Bowie en Claudia de Breij duiken hier eveneens voor het eerst in de top 10 op.

1. Pearl Jam - 'Black'
2. Queen - 'Bohemian Rhapsody'
3. Eagles - 'Hotel California'
4. Prince & The Revolution - 'Purple Rain'
5. David Bowie - 'Heroes'
6. Billy Joel - 'Piano Man'
7. Claudia de Breij - 'Mag Ik Dan Bij Jou'
8. Bruce Springsteen - 'The River'
9. Metallica - 'One'
10. Led Zeppelin - 'Stairway To Heaven'50 tot 60 jaar

Het lijkt erop dat Pink Floyd vooral populair is bij stemmers die Abraham of Sarah hebben gezien. In deze top 10 staat de Britse progrockband zelfs twee keer. Dit is ook de enige leeftijdsgroep waarbij 'Radar Love' van Golden Earring in de top 10 staat. Billy Joel en Pearl Jam maken juist minder indruk bij de vijftig-plussers. Los daarvan komt de top 10 van de vijftig- tot zestigjarigen het meest overeen met de daadwerkelijke top 10 van de lijst der lijsten. Alleen de volgorde is anders.

1. Eagles - 'Hotel California'
2. Queen - 'Bohemian Rhapsody'
3. Led Zeppelin - 'Stairway To Heaven'
4. Deep Purple - 'Child In Time'
5. David Bowie - 'Heroes'
6. Claudia de Breij - 'Mag Ik Dan Bij Jou'
7. Pink Floyd - 'Wish You Were Here'
8. Boudewijn de Groot - 'Avond'
9. Pink Floyd - 'Comfortably Numb'
10. Golden Earring - 'Radar Love'60 tot 70 jaar

Hoewel 'Bohemian Rhapsody' ook dit jaar weer op nummer 1 staat in de Top 2000, eindigt het magnum opus van Freddie Mercury niet hoog in de top 10 van de zestigers. Bij geen enkele leeftijdscategorie staat Queen zo laag. Anderzijds, bij geen enkele andere groep komen we John Lennon en The Beach Boys zo hoog in het lijstje tegen. En dat is ook niet zo gek, want toen deze artiesten op de piek van hun populariteit waren, was deze groep stemmers nog tiener.

1. Eagles - 'Hotel California'
2. Led Zeppelin - 'Stairway To Heaven'
3. Deep Purple - 'Child In Time'
4. John Lennon - 'Imagine'
5. Boudewijn de Groot - 'Avond'
6. Claudia de Breij - 'Mag Ik Dan Bij Jou'
7. Queen - 'Bohemian Rhapsody'
8. The Beach Boys - 'God Only Knows'
9. Leonard Cohen - 'Hallelujah'
10. Pink Floyd - 'Wish You Were Here'70 tot 80 jaar

Deze groep stemmers groeide op tijdens de Wederopbouw, toen rock-'n'-roll en Frank Sinatra de wereld in hun greep hielden. Toch bespeuren we geen enkele plaat van Elvis Presley of Ol' Blue Eyes in de top 10. Er staan zelfs maar twee sixtieshits in en dit is de enige top 10 waarin The Beatles voorkomen. Zeventig-plussers kiezen vooral voor nummers toen ze al twintigers en dertigers waren, zoals 'Paradise By The Dashboard Light' en 'Bridge Over Troubled Water'.  

1. Eagles - 'Hotel California'
2. Queen - 'Bohemian Rhapsody'
3. Claudia de Breij - 'Mag Ik Dan Bij Jou'
4. Leonard Cohen - 'Hallelujah'
5. John Lennon - 'Imagine'
6. Boudewijn de Groot - 'Avond'
7. Meat Loaf - 'Paradise By The Dashboard Light'
8. Simon and Garfunkel - 'Bridge Over Troubled Water'
9. The Beatles - 'Yesterday'
10. Leonard Cohen - 'So Long Marianne'80 tot 90 jaar

De oudste groep stemmers heeft de meest afwijkende muzieksmaak, al is het wel opmerkelijk dat alleen bij tachtig-plussers en bij tieners 'Bohemian Rhapsody' bovenaan de top 10-lijstjes prijken! Uniek in deze top 10 is de aanwezigheid van Wim Sonneveld, Ramses Shaffy, Guus Meeuwis en de schlagerzanger Peter Maffay. De grootste vertekening zien we bij het nummer 'We'll Meet Again' van Vera Lynn, uit 1939. Tachtigers stemden massaal op dit troostende lied, maar het staat uiteindelijk helemaal niet in de Top 2000 van 2016. 

1. Queen - 'Bohemian Rhapsody'
2. Claudia de Breij - 'Mag Ik Dan Bij Jou'
3. Win Sonneveld - 'Het Dorp'
4. Eagles - 'Hotel California'
5. Leonard Cohen - 'Hallelujah'
6. Ramses Shaffy - 'Laat Me'
7. Peter Maffay - 'Du'
8. Frank Sinatra - 'Strangers In The Night'
9. Vera Lynn - 'We'll Meet Again'
10. Guus Meeuwis - 'Brabant'Bekijk meer Top 2000 statistieken:

>> Top 10 per provincie
>> Top 10 per leeftijd
>> Top 10 in het buitenland
>> Top 10 Mannen versus vrouwen

TOP 2000
25 - 31 december
Bekijk de lijst 
#NPORadio2 #Top2000
Delen

Laat een reactie achter
Plaats reactie19 Reacties

Geschreven door:   André 2 januari 2017 - 16:35 uur

De Top 2000 is allang geen afspiegeling meer van de Radio 2 luisteraar, iedereen kan en mag stemmen, ook ik zou wel eens wat meer gegevens over aantallen willen zien, maar ben ik bang dat het niet gaat gebeuren, het gaat alleen maar om de aandacht van Radio 2.
Het is een leuk fenomeen maar haak ik af wat betreft stemmen, dat heeft geen enkele zin meer.


Geschreven door:   Wim 31 december 2016 - 15:20 uur

Mooi om te zien hoe vrouwen weer giechelende meisjes en mannen stoere jongetjes worden, ja die Top 2000 maakt wat los.....Fijne jaarwisseling en een Top 2017 allemaal, Guillame du Berndenfien, Didam


Geschreven door:   Jos 31 december 2016 - 00:58 uur

@Chantal, inderdaad Queen op 1 in de categorie 10 tot 20 en 80 tot 90. Lijkt me dat deze groepen relatief weinig stemmers hebben. Samenzweringen? Nee dat niet, maar de vraag blijft waarom het aantal stemmen of percentage op een nummer nergens vermeld wordt. Of is dat een verboden vraag. Heeft nummer 2000 maar 1 stem en nummer 1 dan 2000 stemmen? Ben gewoon nieuwsgierig.


Geschreven door:   Chantal 30 december 2016 - 14:34 uur

@Jet Maas: Iedereen met internet en een mailadres kan stemmen. Zo simpel is het. Ik kan me niet herinneren hoe het tijdens het stemmen gaat met leeftijd, wellicht moet je aanvinken in welke leeftijdscategorie je valt en zaten de door jou genoemde leeftijden er niet bij. Dat is natuurlijk eigenlijk vreemd inderdaad, maar technisch gezien kan je dan natuurlijk nog prima stemmen - je vinkt gewoon een andere leeftijdscategorie aan. Tuurlijk, dan kloppen de statistieken niet meer, maar het KAN wel. Als ze er 'helemaal kapot' van was (...) was dat toch een optie geweest, of stemmen met iemand anders' e-mailadres of wat dan ook. Er zijn allerlei mogelijkheden om je zusje en je overgrootouders te laten stemmen. Dus ik begrijp oprecht je bericht niet. Ik ben het overigens met je eens dat het leuk zou zijn om die categorieën gewoon te hebben (is net zoiets als de bovengrens van 99 jaar die op LEGO vermeld staat - iemand van 100 kan heus nog met LEGO spelen!). Maar er kan gewoon gestemd worden door je zusje en overgrootouders!


Geschreven door:   Chantal 30 december 2016 - 14:27 uur

@ Jos. Sjongejonge. Jij bent er eentje van de samenzweringstheorieën enzo hè? Misschien hebben de Illuminati zich met de Top 2000 bemoeid?
A. Queen staat wel degelijk in een paar leeftijdsrijtjes bovenaan, je hebt niet goed gekeken;
B. ook als dat niet zo zou zijn, dan nog kan Queen prima bovenaan staan! Is geen rocket science maar gewoon een kwestie van waar in TOTAAL het meest op gestemd is.


Geschreven door:   Jos 30 december 2016 - 13:56 uur

Vreemd dat in geen enkel leeftijdsrijtje Queen bovenaan staat en toch staat dit nummer op 1. Wordt er gesjoemeld? En waarom staat nergens vermeld hoeveel stemmen er op elk nummer zijn uitgebracht. Waarom zo geheimzinnig. Top 2000 is een ondoorzichtige lijst.


Geschreven door:   eef 29 december 2016 - 13:52 uur

Bij de statistieken zijn de rankings per provincie en per leeftijd onvindbaar. URL-foutje?


Geschreven door:   Koos 28 december 2016 - 13:08 uur

10 tot 20 jaar:
1. Queen - 'Bohemian Rhapsody'
2. Billy Joel - 'Piano Man'
3. Eagles - 'Hotel California'
4. Led Zeppelin - 'Stairway To Heaven'

Is natuurlijk onzin dat een kind van 14 op Led Zeppelin of Eagles stemt.
Oftewel Papa of Mama stemt voor hun kroost aangevuld met nummertjes die de kleine zelf mooi vind.


Geschreven door:   Sjouke 28 december 2016 - 01:53 uur

Mijn Kids nu teenagers en beginnende twintigers hadden ,altijd commentaar op "mijn muziek" die ouderwetse herrie, maar nu hoor ik ze toch regelmatig meezingen met de plaatjes die voorbijkomen. Ik heb dus toch iets goedgedaan qua hun muziekopvoeding haha


Geschreven door:   Gérard 27 december 2016 - 22:33 uur

Waarschijnlijk hebben o.a. de jongste groepen een goede opvoeding gehad :-)


Geschreven door:   Marleen van Wurmond 27 december 2016 - 20:45 uur

Dit overzicht klopt niet of ik klop niet. In de top 10 van de 20 to 30 jarigen staan de meeste nummers (6) waar ik op heb gestemd of zou kunnen stemmen. In mijn leeftijdscategorie (ik ben 51) slechts 3.


Geschreven door:   Leo van Halm 27 december 2016 - 18:43 uur

Is er ook een lijst waarop de verdwenen hits uit de lijst van 2015 staan.


Geschreven door:   Jaap Taal 27 december 2016 - 16:01 uur

Maar hoe is dan de verhouding in aantallen stemmers in die leeftijdgroepen?


Geschreven door:   Peter Meijer 27 december 2016 - 14:08 uur

Wat vooral opvalt is, dat er heel veel rock in staat. Blijkbaar vinden de meeste luisteraars dit goede muziek. Misschien een tip dit ook in de playlists van Radio2 te laten terugkomen.


Geschreven door:   Jet Maas 27 december 2016 - 12:41 uur

Ik vind het niet kunnen dat mensen boven de 90 jaar niet meer kunnen stemmen.
Mijn overgroot oma bijv.kan niet meer stemmen en dat vind ze heel jammer.
En mijn kleine zusje van 9 kan ook nog niet stemmen, ze was hier helemaal kapot van.
Ik hoop dat dit volgend jaar anders zal zijn, en dat er dus ook een leeftijdsgroep tussen de 90-100 komt.
Omdat deze mensen ook graag een stem in willen brengen...
Alvast bedankt!!


Geschreven door:   Helmi 26 december 2016 - 14:02 uur

Er was een flinke Pokemonrage afgelopen zomer dus die extra stemmen zijn wel verklaarbaar. Je kan ook zo tientallen nummers aanwijzen die alleen dankzij een actieve fanclub de lijst halen, is ook niet erg: hoort erbij. Maar dat is allemaal toch geen reden om zo geheimzinnig te doen over het werkelijk aantal stemmers en stemmen per nummer.? Het is geen halszaak hoor, het zou het volgens mij alleen interessanter maken.


Geschreven door:   Wouter 26 december 2016 - 13:26 uur

Ik snap best goed waarom ze hier zo geheimzinnig over doen. Op deze manier kunnen ze de lijst nog een beetje beinvloeden indien ze dat nodig vinden. Vind het zelf bijvoorbeeld opmerkelijk dat Jason Paige (pokemon song) dit jaar veel hoger staat dan vorig jaar, terwijl het me heel stug lijkt dat er dit jaar meer daadwerkelijk meer op gestemd is, gezien er dit jaar geen grootschalige facebook actie omheen opgezet was.


Geschreven door:   Helmi 26 december 2016 - 13:19 uur

Nog interessanter zou zijn het aantal stemmen per nummer bekend te maken en het aantal mensen dat een lijst heeft ingestuurd i.p.v. het aantal stemmen. Ik begrijp niet waarom Radio 2 daar altijd zo geheimzinnig over doet.


Geschreven door:   Wouter 26 december 2016 - 13:07 uur

Interessante statistieken. Zou interessant zijn als jullie ook het aantal stemmers per categorie vermelden. Verder is 'Hurt' natuurlijk geen Depeche Mode cover maar van Nine Inch Nails;).