Programma

Kijktip: Planet Elektro

  1. Nieuwschevron right
  2. Kijktip: Planet Elektro

In de NTR-documentaire Planet Elektro duikt Leo Blokhuis in de wereld van de elektronische muziek.

Van underground naar wereldtop

Leo Blokhuis gaat op zoek naar de verhalen achter de ontwikkeling van elektronica in de popmuziek. Een evolutie die in de jaren 70 en 80 begint en zich vormt tot een compleet nieuwe muziekstroming: house. Van het prille begin in undergrounddiscotheken tot het wereldsucces van Armin van Buuren en Martin Garrix. Zo laat hij in Duitsland zien hoe de groep Kraftwerk zijn eigen instrumenten bouwt en hoe discoproducer Giorgio Moroder de synthesizer op de dansvloer introduceert.

Pioniers

In Engeland duikt Leo de wereld in van de synthpop, new wave en new romantics uit de jaren 80. Hiervoor spreekt hij met Orchestral Manouvres In The Dark, Spandau Ballet, The Human League en Gary Numan. Ook spreekt Leo met pioniers als dj/producer Arthur Baker, Farley Jackmaster Funk, synthesizerproducent Roger Linn en Yes-toetsenist Rick Wakeman.

Bekijk hier de trailer van Planet Elektro:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op de fabrieksvloer

Tijdens zijn reis gaat Leo Blokhuis langs bij de Moog-fabriek in Verenigde Staten, waar de eerste commercieel verkrijgbare analoge synthesizers vandaan komen. Hij spreekt ook met technopioniers Derrick May en Juan Atkins. In Japan neemt Leo een kijkje in de Ronald-fabriek, waar veelgebruikte synthesizers worden geproduceerd en de bekende drumcomputers vandaan komen.

Planet Elektro
Presentatie: Leo Blokhuis
Zaterdag 22 oktober, 21.55 uur op NPO3

Ster advertentie
Ster advertentie