NPO Radio 2 Top 2000

Bijna weggegooide hit: Comfortably Numb

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Bijna weggegooide hit: Comfortably Numb

Sommige hits waren bijna in de vergetelheid geraakt of zelfs nooit opgenomen. Comfortably Numb van Pink Floyd overkwam het niet eens, maar zelfs twee keer.

Soloalbum

Het had niet veel gescheeld of Comfortably Numb was er in zijn huidige vorm nooit geweest. Gilmour schijft de muziek in eerste instantie voor zijn titelloze soloalbum uit 1978. Hij gebruikt het uiteindelijk niet. Bandlid Roger Waters is er gelukkig wél meteen enthousiast over en wil het gebruiken voor album The Wall. En zo geschiedde.

Ruzie

Gilmour en Waters zijn allebei op het nummer te horen, al vliegen ze elkaar al snel in de haren over hoe het nummer moet klinken. Er worden twee verschillende opnames gemaakt, maar de muzikanten zijn het oneens over welke versie op The Wall terecht moet komen. Bijna dreigt het nummer weer te sneuvelen, tot een compromis bereikt wordt door producer Bob Ezrin: beide versies worden in elkaar gemixt. Opgelost.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Keuze om single te zijn

Bijna, tenminste, want de band is er aanvankelijk nog op tegen om singles uit te brengen. Na het onverwachte hitlijstsucces van Another Brick In The Wall (Part 2), dat op aandringen van Bob Ezrin als single verschijnt, wordt ook Comfortably Numb op single uitgebracht. Ondanks alle inspanningen, bereikt Comfortably Numb in Nederland nooit de hitlijsten. Dankzij de verkoopaantallen van The Wall vinden we het nummer wél elk jaar terug in de NPO Radio 2 Top 2000.

Scissor Sisters

In Groot-Brittannië wordt Comfortably Numb pas een hit wanneer popgroep Scissor Sisters er een cover van maakt. Het komt daar in 2004 de top 10 binnen, maar ook deze versie is een bijna weggegooide hit. Het staat in 2002 op de B-kant van de obscure vinylsingle Electrobix. Er zijn geen plannen de cover verder te exploiteren. De groep bedenkt zich na de lovende kritieken, onder meer van Pink Floyd zelf. Ook Van Morrison, Queensrÿche en The Sisters Of Mercy maken er covers van.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pink Floyd in de NPO Radio 2 Top 2000

Pink Floyd is een van de hofleveranciers van de lijst der lijsten. In 2023 staan ze er welgeteld 13 keer in. Hun hoogste notering is Wish You Were Here op plek 11. Comfortably Numb staat op plek 14. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check hier onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie