Ekdom In De Ochtend

Apple Boutique op Baker Street

  1. Nieuwschevron right
  2. Apple Boutique op Baker Street

Op een wereldberoemde straat zat een wereldberoemde winkel. Zat, want dit uitstapje van The Beatles had een heel kort leven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Baker Street. Niet alleen "woonde" Sherlock Holmes er op een fictief adres, het is ook de naam van misschien wel de beroemdste saxofoonsolo ooit gemaakt. Je kunt dan ook maar één liedje in je hoofd hebben als je door deze muzikale landmark loopt: 'Baker Street' van Gerry Rafferty.

Apple Boutique

Maar naast dat wereldberoemde liedje, hangt er nog een muzikaal verhaal aan de straat, want op de hoek van Baker Street en Paddington Street opende in december 1967 de deuren van de Apple Boutique. Yes, Apple als in Apple Corps van The Beatles.

Apple Corps

Het was min of meer het eerste wapenfeit van het door The Beatles opgerichtte Apple Corps. Buiten dat het een leuke verwijzing is naar het Engelse woord voor 'klokhuis', was de bedoeling van dit bedrijf dat The Beatles onder de paraplu van Apple allemaal bedrijfjes konden oprichten. Natuurlijk was muziek de main business​, maar ze dachten al snel groter en verder.

A beautiful place for beautiful people

Het idee was dat álles in de winkel te koop was, met een kleine focus op mode, vandaar dat de term 'boutique' aan Apple werd geplakt, ondanks een veto van John Lennon op deze term. Het moest "a beautiful place where beautiful people can buy beautiful things" worden. Iets compleet nieuws.

Financiële ramp

Maar dat liep allemaal net anders. Het werd een financieel debacle waar The Beatles in een half jaar tijd zo'n 200.000 pond mee verloren. Dat is omgerekend naar nu ongeveer 3 miljoen pond! Dus moest de tent dicht.
Er ging een statement uit dat The Beatles teleurgesteld waren dat hun winkel niet zo uniek was geworden als ze gehoopt hadden en dat ze de boel zouden sluiten. De inhoud zou weggegeven worden, in plaats van dat het allemaal bij een executieveiling bij verkeerde mensen terecht kwam. Een mooi gebaar, dat ook weer anders afliep. Honderden of misschien wel duizenden mensen overstroomde de winkel op sluitingsdag, waardoor binnen enkele uurtjes alles weg was.

Douwe Bob!?

En je raadt nooit wie (mee)werkte aan de muurschildering aan de binnenkant van het pand? De vader van Douwe Bob, Simon Posthuma! Klein muzikaal wereldje is het toch!

Weg

Tegenwoordig zie je er, behalve een klein, blauw plakkaatje op de muur, niets meer van. Het is een saai makelaarskantoor vol flexplekken en huizenadvertenties. En dat terwijl ook dít weer een belangrijke muzikale plek in Londen was!

Ster advertentie
Ster advertentie